недеља, 8. мај 2011.

Vijetnamski "Veliki zid"

05. 05. 2011. 08:00h | Sarajevo-X
Jedno od najvažnijih arheoloških otkrica ovog veka smešteno je u planinskom podnožju jedne vijetnamske provincije. Rec je o, kako su ga Vijetnamci nazvali, "Velikom zidu".

Nakon pet godina istraživanja i iskopavanja tim arheologa otkrio je 127 kilometara dug zid. "Ovo je najduži spomenik u jugoistocnoj Aziji", izjavio je profesor Phan Huy Le, predsednik vijetnamske Organizacije istoricara, prenosi CNN.

Zid je izgraden od kamena i zemlje i u pojedinim delovima doseže visinu i do cetiri metra. Deo "Velikog zida" u Vijetnamu

Naime, 2005. godine profesor Andrew Hardy iz francuske škole za azijske studije, pronašao je dokument iz 1885. godine u kome se spominje "Veliki zid". To otkrice aktiviralo je arheologe koji su odmah krenuli u potragu.

Nakon pet godina istraživanja i iskopavanja, tim arheologa na celu sa Hardyjem i profesorom Nguyenom Tien Dongom sa Instituta za arheologiju u Vijetnamu, uspeli su da ga pronadu.

Zid se proteže od provincije Quang Ngai do provincije Binh Dinh i zasigurno je jedan od najvecih inžinjerskih poduhvata koji datira iz dinastije Nguyen.

Pretpostavlja se da je "Veliki zid" sagraden kao i "Hadrijanov zid", koji je delio britansko ostrvo na dva dela, tacnije uz vec postojeci put. Postoje dokazi koji ukazuju da su mnoga utvrdenja i hramovi gradeni duž puta mnogo stariji od samog zida.

Zid je služio da se obeleži teritorija i reguliše trgovina izmedu Vijetnamaca u ravnicama i plemenima u planinskim predelima, odnosno naroda Hre, etnicke grupe koja je naseljavala te regije.

Prema recima strucnjaka, izgradnja zida je bila u interesu i Vijetnamaca i Hrea. Stanovnici i danas prepricavaju kako su njihovi preci gradili zid da bi zaštitili svoju teritoriju.

Nakon otkrivanja zida i predstavljanja u javnosti, strucnjaci su poslali zahtev da se "Veliki zid" uvrsti u listu Svetske baštine i postane turisticka atrakcija.

Нема коментара:

Постави коментар