понедељак, 9. мај 2011.

Mislite da ste bili "bogu iza nogu"? Pogledajte ovo!

Dok neki vole putovanja preko turistickih agencija u proverene turisticke destinacije, uvek ce biti i onih koji žele potpuno drugacije iskustvo – avanturu koja se ne zaboravlja.

Možda ste do sada vec bili u prilici da kažete: "Bio sam u... i to je stvarno usred nicega", ali jeste li se ikada zapitali kako biste se osecali da posetite neke zaista najzabacenije tacke na Zemlji, kao što je Rt Jork u Australiji ili ostrvo Olkhon u Rusiji?

Evo prilike da barem na ovaj nacin zavirite u neka od naskrivenijih i najzabacenijih  mesta usred nicega.

Da biste došli do Konkordije, Baltora, Godvin-Ostena i glecera Vigne u Baltistanu, severnom Pakistanu, morate da pešacite desetak dana. Jednostavniji nacin od toga ne postoji. Kako ju je opisao fotograf Galen Rouvel, Konkordia je prestolje planinskih bogova, a koliko je zabacena i daleka, toliko je i prekrasna. Ime su joj dali evropski istraživaci, koji su smatrali da izgleda kao mesto u Alpima.

Iako je Australija poznata po tome da je "na kraju sveta", australijski Rt Jork cak i za Australijance predstavlja zabacenu i zabranjenu zonu. Rec je o najsevernijoj tacki Australije, do koje se može stici putem na cetiri tocka. Ulica je u tako lošem stanju da ce vam zubi ispasti za vreme vožnje. Rt je udaljen oko hiljadu kilometara od Kairnsa, što znaci dane i dane vožnje. Nagrada za takav mucan put bice stenovit pejzaž, i to je to. Pošto dodete tamo jedino što vam preostaje je da se vratite se. Ali barem možete da kažete da ste zaista bili bogu iza nogu.

 Ako krenete na putovanje Transsibirskom železnicom, jedno od zabacenijih mesta na tom putu je otok Olkhon, koji se nalazi na Bajkalskom jezeru, najdubljem slatkovodnom jezeru na svetu. Do tamo vam trebaju oko tri i po dana vožnje železnicom iz Moskve, a tri dana iz Pekinga. Dugacko oko 72 kilometra, ostrvo Olkhon je najvece ostrvo na Bajkalskom jezeru, poznatom i po nazivu Plavo sibirsko oko. Inace, jezero, s obzirom na dubinu od 1.637 metara i veliku površinu (31.500 km2), sadrži više od 20 odsto svetskih zaliha slatke vode.

Cikaški milioner Albert Džonson je 1920-ih u kalifornijskoj Dolini smrti, u podrucju u kojem su uslovi za život nemoguci, pronašao nešto puno vrednije od zlata – zdravlje. I tako je sagradio dvorac u pustinjskoj dolini u kojoj su temperature strahovito visoke. Danas taj ranc u španskom stilu, koji je udaljen 70 kilometara od najbližeg naselja u Dolini smrti, drži tri rekorda: to je najtoplije, najsuvlje i najniže mesto u Severnoj Americi, a izgleda kao rezultat ludosti.

Нема коментара:

Постави коментар