уторак, 10. мај 2011.

Mesto na koje ženska noga nije kročila 1.000 godina

03. 05. 2011. 08:00h | Sarajevo-x
Dve godine su trebale ekipi americke televizije CBS da bi dobila dozvolu za posetu jednom od najsvetijih mesta na svetu, pravoslavnim manastirima na gori Atos u Grckoj. Grupa od 20 manastira smeštena je na liticama visoko iznad Egejskog mora vec vekovima.

$(function() {$('#article_gal_4489').show();$('#article_gal_thumb_4489').slideDown(200);$('#article_slide_4489').cycle({fx: 'fade',speed: 0,timeout: 0,pager: '#article_gal_thumb_4489 ul',next: ".image_next_4489",pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) {thumb = $('img',slide);var src = thumb.attr('thumb');var title = thumb.attr('title');return ''+title+''; // generisi navigaciju}});$("#simplePrevious_4489").addClass("disabled");$("#article_gal_thumb_4489").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext_4489", btnPrev: "#simplePrevious_4489",circular: false,visible: 6});});

U manastirima, poznatim kolektivno kao Sveta Gora ili Vrt Majke Božije, monasi provode vecinu vremena u molitvi i namerno izolovani od ostatka sveta.

"Ženama nije dozvoljen pristup planini vec više od hiljadu godina", izjavio je Bob Sajmon, dopisnik CBS Newsa.

Ta se zabrana proteže i na životinje, s izuzetkom macaka koje imaju svoju ulogu u borbi protiv miševa. Jedina hrana koju monasi uvoze je sir - jer dolazi od krava. Inace, sami uzgajaju hranu.

"Svrha boravka monaha ovde je da su daleko od spoljašnjeg sveta. Monasi ovde provedu decenije bez dana dodira s spoljašnjim svetom", kaže Sajmon i dodaje:

"Tehnicki gledano oni su na poluostrvu, ali nemaju novine, televizore, žene. Cela ideja je da se u potpunosti posvete molitvi, tako da njih stvarno ne zanima ono što se dogada u spoljašnjem svetu i oni ne žele da budu ukljuceni u to".

Sajmon smatra da je jedini razlog što je njegova ekipa dobila dozvolu da razgovara sa monasima, od kojih mnogi nikada nisu ni culi za intervjue, prica koju je radio o ekumenskom patrijarhu Bartolomeju, celniku globalne zajednice od 300 miliona grckih pravoslavaca. Sajmon istice da je nova prica o manastirima veoma dobro prihvacena, posebno u Sjedinjenim Americkim Državama.

"Mislim da im je patrijarh rekao: 'Hej, pustite ovog coveka i njegovu ekipu. Oni su ok'. Ali, on nema autoritet kao papa kod katolika, on samo može da daje preporuke. Tako smo bez obzira na njegovu preporuku cekali dve godine na ulazak tamo", požalio se Sajmon.

I sam dolazak do samostana nije nimalo lagan posao. Prvo morate da dodete do Soluna.

"Od Soluna vas ceka duga vožnje, oko tri sata na putu koji baš i nije najbolji. Onda cete doci do mesta u kojem možete uzeti trajekt. Jedini problem je što je voda izmedu tog mesta i Atosa veoma uzburkana", govori Sajmon.

Njegov saradnik ostao je u tom mestu cak tri dana, cekajuci da se voda koliko-toliko smiri da bi mogao putovati trajektom.

"Postoje mesta, šume i planine koje se nisu menjale stotinama godina. Ali, kad je rec o naseljenim mestima, ne verujem da postoji bilo koje drugo mesto na svetu koje se menjalo manje od Atosa" rekao je Sajmon, prenosi CNN.

Tokom Drugog svetskog rata, planina Atos našla se pod licnom zaštitom Adolfa Hitlera, nakon što su nacisti ušli u Grcku. Naime, nemacki vojnici su savetovali monasima da pišu Hitleru i traže zaštitu, nakon cega je on dao svoj pristanak.

Medutim, monasi su rekli Sajmonu kako je Hitler planirao da opljacka umetnicko blago koje se nalazi u manastirima, cak je, kako su rekli, naredio oficirima da fotografišu umetnicka dela, njih više od 1.000. Medutim, svoju nameru Hitler nikad nije realizovao.

"Monasi jedino misle na to da ocuvaju ovu planinu i samostane, jer je to najsvetije mesto na svetu za njih. To je mesto gde molitveni život jest ucinkovitiji nego na bilo km drugom mestu. Nacisti ih jesu ugrozili, ali tokom vekova su bili ugroženi od mnogih drugih", zakljucio je Sajmon.

Нема коментара:

Постави коментар