уторак, 3. мај 2011.

Turistički bonton: kako jesti i piti?

Znate li da nije uvek nepristojno poslednje kapi pica uliti u svoju, umesto u tudu cašu ili da se u nekim delovima sveta smatra rasipnim kada svako za stolom jede iz svog tanjira?

Nikada štapicima ne dodajte hranu drugima

Ako jedete domacu azijsku testeninu - nudle u Japanu, to možete ciniti i vrlo glasno pa cak i srkati. U Kini nikada nemojte zabadati štapice naglo u posudu u sa pirincem jer ce vaše domacine to podsetiti na nacin na koji se pirinac servira mrtvima. Takode, nije poželjno svojim štapicima hranu dodavati drugoj osobi, s obzirom na pogrebni budisticki obicaj prema kojem se ostaci kremiramog tela štapicima dodaju medu clanovima porodice. To pravilo se primjenjuje širom Azije a ne samo u Kini.

U Nepalu za stolom cekajte da vas domacim posluži i zatražite još. Ako ste u društvu, nemojte ustajati dok svi ne završe, a ako baš morate da odete, izvinite se recima "bistaii khaanus" ili "jedite polako”.

U restoranima u Portugalu ne pitajte za so i biber ako vec nisu na stolu. Traženje bilo kakve vrste zacina u toj zemlji se smatra uvredom za kuvara, a oni su vrlo cenjeni u Portugalu. Francuzi takode vole kuvare, ali smatraju vrlo nepristojnim razgovor o novcu. Ne vole ni deljenje racuna, toliko popularno u Americi, a predlog da svako plati svoje smatraju izuzetno nesofisticiranim.

Ako u Meksiku tokom obroka uhvatite neciji pogled, bez obzira na to da li se radi o strancu ili prijatelju sa kojim delite trpezu obavezno kažite „provecho" ili uživaj. Ne zaboravite ovaj obicaj jer ga u Meksiku jako vole i smatraju veoma pristojnim.

Uzimanje hrane iz posebnog tanjira u Etiopiji se doživljava kao smešno, bizarno i rasipno. Hrana u toj zemlji se uvek deli iz jednog tanjira, a jede se rukama, bez ikakvog pribora. Pohlepa se smatra vrlo necivilizovanom pa za etiopskom trpezom treba jesti polako i ne treba zaboraviti da se jela od mesa obicno ostavljaju za kraj, pa ne treba odmah navaliti na njih. U Rusiji je neristojno razblažiti votku

U Japanu nemojte sipati sami u svoju cašu. Pristojno je napuniti cašu osobe pored sebe i cekati da vam ona uzvrati. Posezanje za bocom i nasipanje u svoju cašu za stolom bi se moglo protumaciti kao da imate problema s alkoholom.

U Jermeniji pak, ako nekome nalijete poslednje kapi iz boce, osobi niste iskazali cast, vec ste je obavezali da plati novu rundu. Zato je pristojno poslednje kapi sacuvati za sebe.

U Australiji, slicno kao i kod nas, drže do obicaja zvanog „shouting” koji podrazumeva da svako naruci po jednu rundu pica pa nikako nemojte otici dok ne platite svoju turu.

U Rusiji, piti votku sa domacinima votku znaci ne pijuckati, vec ispiti naiskap. Od muškaraca se ocekuje da cašicu isprazne u jednom gutljaju, a žene poneku rundu mogu i da preskoce. Votku nije dozvoljeno mešati ili razblažavati, a ispijena se boca ne sme vratiti na sto vec je treba odložiti na pod.

U Švedskoj, pak, nije pristojno zveckati cašama, a izuzetak je jedino kucanje prilikom zdravice. Peruanci prosto obožavaju meso

U Peruu, kao i u ostalim zemljama, postoje vegetarijanski restorani na svim važnijim turistickim mestima. Ali treba napomenuti da se u obicnim restoranima termin „bez mesa” odnosi samo na jela bez crvenog mesa ili svinjetine. Ako želite da budete sigurni da u vašem tanjiru nece biti nikakva životinja, narucite „un plato vegetariano”, što je siguran vegetarijanski obrok.

Rusija isto može biti problematicna ako ne volite meso. Vegetarijancima je najbolje da posete Rusiju tokom uskršnjeg posta kada mnogi restorani nude posebne specijalitete bez mesa. Restorani u Moskvi, Petrogradu i ostalim vecim gradovima imaju vegetarijanske restorane, ali je povrce u pravilu prekuvano „do smrti”, a vegetarijanska se supa cesto kuva sa ostacima mesa.

I dok za vegetarijance nisu ni mesarska ravnicarska podrucja Argentine ili srednje Azije, rajem za povrce sa pravom se mogu nazvati mediteranske i bliskoistocne zemlje - Indija i Singapur.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Нема коментара:

Постави коментар