субота, 7. мај 2011.

Posetite Diznilend - najsavršeniju državu

19. 04. 2011. 08:00h | Vestionline
Platon, Mor i Kampanela nemaju nikakve veze sa Diznijem. Dok su cuveni filozofi samo zamišljali idealnu državu, Dizni je uspeo da je napravi - 1955. u Los Andelesu. Taj Diznilend koštao je 17 miliona dolara i bio je mnogo skromniji od onoga u koji danas rado dolaze turisti.

Diznilend - zemlja u kojoj su obistinjuju svi snovi

Svako ko je posetio ovu 'zemlju' reci ce da je zaista bio u bajci. Medutim, ondašnji novinari nisu bili oduševljeni. Štaviše, negativne kritike pretile su da osujete Diznija u njegovoj nameri. Medutim, iako neslavni pocetak nije predvideo sjajnu buducnost do danas su izgradena još tri Diznilenda i to na Floridi, u Tokiju i Parizu.

Nama najbliži, francuski Diznilend, nalazi se u predgradu Pariza na oko pola sata vožnje vozom od centra grada. Evropska zemlja bajki sastoji se iz dve 'republike', odnosno od Diznilend parka i Diznijevog studij, piše "Politika".

Kako se ne biste našli u zemlji cuda poput Alise, najbolje je na samom startu uzeti u ruku mapu. Ona ce svakog gosta najsigurnije sprovesti od glavne ulice, koja je pokrivena plocicama na kojima je urezana Mikijeva silueta i imena posetilaca, do željenog mesta. Sasvim slucajno, potpisnik ovih redovao nagazio je na onu plocicu u cije je središte bilo ugravirano ime izvesnog Milorada iz Beograda.

Prvo zdanje na koje posetilac nailazi je cuveni hotel. Oni koji su tamo odseli svedoce da ja svaka soba uredena po motivima iz bajki, a da ih je tokom dorucka uveseljavala mnogobrojna Diznijeva družina. U istoj ulici u kojoj je hotel nalaze se kucice nalik onima iz crtanih filmova. U njima su smeštene prodavnice suvenira, poslasticarnice, restorani i kafei. Naravno, i u njima je sve u znaku najpoznatijeg miša na svetu.

Ono što je Las Vegas za Ameriku, to je Diznijev park za Diznilend - zemlja zabave! I u njoj znatiželjnik može da prošeta kroz cetiri najrazlicitija grada: Zemlja avanture, Zemlja mašte, Zemlja buducnosti (izvan granica) i Zemlja istraživaca..

Najmladima svakako je najzanimljiviji Grad mašte. Ovo je bez sumnje najsrecnije mesto u Diznilendu, u njemu su oživljene bajke po kojima su snimljeni Diznijevi klasicni crtani filmovi. Njeni stanovnici su Zvoncica, Petar Pan, Alisa... Od znamenitosti ovog grada izdvajaju se dvorac Uspavane lepotice i dvorište Alise, a umesto taksijem turisti se mogu provozati u džinovskim šoljama za caj.

Oni koji vole ozbiljnije price avanturu ce pronaci u Gradu istraživaca. Tu se može proci putem Indijane Džons ili pogledati koliko su blaga oteli pirati sa Kariba.

Neustrašivi svoju hrabrost mogu da testiraju u Kuci straha. Ona se nalazi na Divljem zapadu. Tamo se turisti mogu provozati 'propadajucim' liftom, a onda krenuti u vožnju u kojoj ce videti kako klavir sam svira, kako se kostur pomera bez ijednog mišica... Jedna od najuzbudljivijih avantura ove zemlje je vožnja po Planini gromova. Ukoliko ovo za posetioca bude veliki zalogaj i noge pocnu da mu klecaju može da se odmori vozeci se parobrodom po jezercetu.

Prelaz iz prošlosti u buducnost za nekoliko metara moguc je u Zemlji istraživaca. Najpoznatija avantura zove se Svemirska planina i tokom Misije 2 - tako se neverovatnom brzinom covek vine u zvezde i vrati nazad. U sastavu parka nalaze se vozici, zacarana Snežanina šuma, zamak iz bajke, letelice, svemirski brodovi, gusarske pecine...

Druga 'republika', odnosno Diznijev studio, je manja i u njoj su sve vožnje vezane za igrane filmove. Takode, tu se nalazi i bioskop, u kome ce vam tokom projekcije filma protrcati miševi preko nogu. Naravno - kobajagi.

Istina, na ulasku u vecinu zabavnih celina posetilac mora da stane u red, ali dovoljno je reci da vredi svaki minut cekanja.A u obe republike igraju se ulicne predstave u kojima uvece glavnom ulicom prolazipovorka Diznijevih junaka.

Ulaz u Diznilend staje 40 evra. Kafa, hrana i pice skuplji su skoro duplo više nego na drugim mestima u Parizu. Suveniri poput kacketa sa Šiljinim likom ili šeširi pirata sa Kariba mogu se pazariti za 15 evra, a caše sa Diznijevim junacima za cetiri evra.

I tako je, bez mnogo filozofije Volt Dizni stvorio najsavršeniju državu na cijem celu nije ni kralj ni vojnik, nego - miš. Miki Maus.

Нема коментара:

Постави коментар