петак, 29. април 2011.

"Natprirodna" turistička ponuda Srbije

Fitnes sa vampirom, jutarnja kafa sa vešticom, potraga za skrivenim blagom, rucak sa zmajevima ili nocenje sa davolima. Ovo su samo neki od natprirodnih turistickih doživljaja koje je moguce okusiti u Srbiji.

Magija, mitska bica, patuljci, cudovišta iz jezera i druge misticne legende možda nisu turisticki proizvod, ali, bez sumnje, jesu zanimljiv izlet, koji i te kako može da obogati putovanje. Legende i nesvakidašnji dogadaji kada su lepo "upakovani" u pricu, privlace turiste. Uostalom, šta je turizam nego opsena?

"Veštice i vampiri nisu razlog zbog kojeg ce u neko mesto otici grupa stranih turista, ali, ako se vec zateknu u blizini, to bi mogao da bude izlet na koji ce rado otici", kažu za "Novosti" u Turistickoj organizaciji Srbije. "Uostalom, pogledajte Ðavolju varoš koju godišnje poseti i po 100.000 turista. Figure jesu spektakularne, ali draž im daju legende i price koje kruže o tom mestu."

U Srbiji, dakle, postoji nekoliko "mracnih" lokaliteta koje turisti mogu da posete, ali se dva mesta i legende bore za primat. Prva je legenda o slavnom vodenicaru Savi Savanovicu koji zastupa "valjevski vampirski lobi", a drugi Petar Blagojevic i Veliko Gradište, koje nosi status "prva slobodna vešticja teritorija".

Legenda kaže da je Sava Savanovic bio trgovac stokom iz zapadne Srbije. Tek pod stare dane sa zagledao u mladu pastiricu. Pošto ona nije htela da se uda za njega, odlucio je da je ubije. Kada su seljani videli šta je uradio pokrenuli su hajku i puškama ubili njega i brata Stanka. Ubrzo posle sahrane, poceo je da se privida ljudima pa su grob otvorili i izboli ga kocevima, ali ništa nije pomoglo...

Vodenica Save Savanovica, istina trošna, i danas postoji, a sa prolecem pocinju vikend-ture (za 100 evra). Gosti se docekuju vencima belog luka i dobijaju do dve cašice "eliksira života", jer treca produžava život za 200 godina. Smeštaj je u etnoselu "Sokak svetog Save". Turu organizuje agencija "Kasper", gde isticu da je rec o aktivnom odmoru, jer turisti u Petnickoj pecini mogu da se okušaju u Savinoj omiljenoj disciplini - letenju slepih miševa (bandži džamp). Vlasnik agencije, horor entuzijasta i kaskader, Tomislav Mitrovic se trenutno nalazi u Parizu gde pokušava da populariše vikend-turu sa najpozantijim srpskim vampirom, pišu "Novosti".

Veliko Gradište, medutim, "maše papirima" da je Petar Blagojevic, naš covek iz Kiseljeva, skromni seljak, zaveden u beckim arhivima kao prvi svetski vampir! Ovaj grad je, inace, dospeo u žižu medunarodne javnosti kao mesto gde je pre dve godine održan prvi svetski kongres veštica.

Malo dalje na istoku, u Negotinskoj Krajini cveta "magijski turizam", koji se medu hrvatskim turistima pokazao kao pun pogodak pa vikendima kombijima idu ka istoku Srbije. U okolini Žagubice postoji sijaset visprenih vlaških starica koje proricu buducnost, a cena je - "koliko ko da".


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Нема коментара:

Постави коментар